Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Rabu, 16 Mac 2011

~ tabiat aku ~


Hello cute readers.

Tabiat aq ialah suka menyimpan atau membela kuku sebelum nie . tapi skunk da ta .

Baru semalam potong . hehe . demi someone♥ !

Da lama kene tegor cume ta nyempat2 . hehe

Yg lain tengah bela ke ? nie keburukan dia !

Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang, dosanya sama seperti memelihara sekandang babi, jika kesemua jejari kita menyimpan kuku yang panjang....bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk kesemua babi-babi tersebut....potonglah kuku anda.

The Truth

Jangan simpan kuku panjang walaupun hanya 1 mm atau pun hanya jari kelingking.

Bagi orang Islam adalah tidak sesuai berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan untuk beristinjak.

Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh atau pun degil dan suka melepak sebab diberi makan bahan kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan seperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong, dll. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima masuk ke dalam kepala.

Percayalah. Pasal tabiat berkuku panjang inilah yang membuatkan orang Melayu mundur dan tidak berjaya. Syarikat Melayu yang bangkrap dan rugi teruk adalah kerana mempunyai pekerja dan pemilik yang berkuku panjang.

Untuk yang bujang beringatlah. Kalau hendak cari pasangan dan hendak anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau lelaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah.

Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam najis manusia, iaitu E-Coli. Kuman tersebut tidak akan hilang walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri.

5 ulasan:

Ibnushukran berkata...

betul 2 paesh.. mmng xel0k pun smpan kuku ni.. mcm2 pnyakit dapat nnti..

paesh azek berkata...

tapikan ibnu . bru tadi aq perasan sorang lecturer aq kuku panjang .. memang hampeh la itu lectrure . mcm mana bole jadi ketua jabatan hal ehwal siswa la ! hmmm

nelly berkata...

Msa sekolah dulu rajin bela ..habis sekolah , mals ..

paesh azek berkata...

mlas nak jaga ea ..... hehe :)

noor mazriha bt zahari berkata...

bia la org nk kuku pnjg tapi jgn kite..so pas nie jgn bela kuku pjg k..paes azex..