Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Selasa, 6 Disember 2011

~ cara buat scroll box@kotak slaid ~

hyee peeps !


agak2 semak tak korangnye blog ? terlalu banyak menda kan. nie caranye kalau  nak jimat ruang . 
ini contoh scrollbox. Sama seperti macam tempat linkies nie  simpan nama korang.



















text/LINK















Nak buat? mula-mula, pergi ke design--> page element--> add a gadget--> javascript/html .


Copy code kat bawah ni dan paste kat kotak gadget korang.




<center><div style="border: 1px solid; color: #cccccc; height: 200px; overflow: auto; padding: 15px; width: 280px;">






text/LINK








</div></center>






height dan width tu korang boleh ubah sesuka hati korang.


********************************************************************************
 bagi yang nak buat text area pulak, ini contohnya. Seperti biasa, kena pergi ke page element dan seterusnya.






Baik, ini pulak code untuk text area.




<textarea id="textarea" rows="4" cols="23" name="textarea">ayat korang</textarea>


Perkataan berwarna tu bolehlah ubah.


Row : lajur melintang yang korang nak
cols : lajur menegak yang korang nak.


Tak rugi mencuba, sebab benda ni boleh membantu korang jimatkan ruang. Kat bahagian posting pun korang boleh letak, kat sidebar pun boleh letak. :)

Tiada ulasan: